Er politiet altid sikre i deres sag, når de hænger mistænkte ud offentligt?

Er politiet altid sikre i deres sag når de offentliggører billeder af mistænkte

Nej. I USA er det almindelig med "Perp Walk". Man transporterer arresterede mellem to bygninger i håndjern og i enkelte tilfælde både håndjern, mavebælte og fodlænker så pressen kan få billeder. Det gav lidt bagslag da Lee Harvey Oswald blev skudt under en sådan transport, men bruges i stor stil.

Hvad hvis den fængslede så efterfølgende frikendes? Ja. Skaden er stadig sket.

I Italien har Politiet et år til at finde ud af om der skal rejses tiltale. I Italien har man en undersøgelsesdommer, som er anklager og dommer slået sammen indtil der rejses tiltale, hvor det så er en uafhængig dommer, som tager over. Men fordi rollen er dobbelt så behøver man ikke køre folk ind til retsmøder for at se om der er beviser nok til at opretholde varetægtsfængslingen for hele året.

I sagen med Amanda Knox kørte sagen alene baseret på undersøgelsesdommerens fantasi. Senere blev to Amerikanske unge ført rundt af politiet iført bind for øjnene. Nu var de to unge hverken godt udseende hunkøn eller farvede i huden (som med sagen med A$ap Rocky i Sverige), så USA's præsident kom nok ikke indover.

Det gjorde de også ret tidlig i sagen vedrørende Amanda Knox som var tiltalt for et sex-orgie drab på en tilfældig engelsk studerende som ingen kan huske navnet på idag.

I denne sag hed undersøgelsesdommeren Giuliano Mignini. Han er kendt som er en af de mest fremtrædende undersøgelsesdommere, som Italien nogensinde har haft med erfaring fra sagskomplekset omkring "Monsteret fra Firenze" som resulterede i arrestationen af en journalist Mario Spezi som gik fri på grund af teknikaliteter.

Han kørte sagen mod Amanda Knox velvidende at morderen var blevet fundet. Det var en immigrant fra Afrika som blev dømt ved en separat retssag, men det solgte ikke så godt at man ikke kan sikre turister og udvekslingsstuderende imod overgreb fra folkestrømmen fra Afrika, så han fandt på sex-orgie teorien som gav omtale.

Der var aldrig noget bevis. Politiet havde trampet gerningsstedet ned og eftersom Amanda Knox havde boet der i lang tid, var hendes fingeraftryk på alle ting i lejligheden. Men alligevel så kørte man sagen og det tog årevis at komme frem til sandheden.

Så nej. Politiet i Italien behøver ikke at være sikker i deres sag for at navngive mistænkte og erstatning for uberettiget fængsling kendes ikke.

Er vi så bedre i Danmark. Nogle husker Plejebo-sagen. Så nej, Politiet er aldrig sikre i deres sag, selv når der sker tidelig offentgørelse af mistænke. Det bedste råd jeg kan give er at lade være med at rejse til udlandet og så iøvrigt hold lav profil herhjemme.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Definitionen på nazisme er blevet mudret

Tysk "Berufverbot" breder sig. Er det bekymrende?

Ulovligt byggeri