Definitionen på nazisme er blevet mudret

Der findes sikkert personer der ud af skalaen ønsker at gøre noget ved uønskede mindretal. I rigtig mange lande findes de og ikke altid gør verdenssamfundet noget ud af at fordømme dem. Var der måske specielt mange protester over at flertallet på Sri Lanka satte deres militær til at køre Tamiler ned med tanks mens de var levende? Man kan kalde det etnisk udrensning. Det var heller ikke sundt at være dansker i Skåne, da Svenskekongen ønskede at udradere danskheden. De sidste love i den forbindelse blev ophævet omkring år 1920.

Nazisternes såkaldte ideologi bestod i at plukke i tidens trend. At putte "socialist" ind i partiets program kunne lokke en masse arbejdere til som sultede efter 1. verdenskrigs fødevare blokade og måske ikke havde overskud til at se de store linjer. God marketing virker stadig. Var der nogensinde babyer som blev smidt ud af kuvøserne af Irakerne? Næppe!

Alle lande ønskede dengang at forælde arvemassen. I USA havde man undersøgt hvilke metoder der kunne anvendes og man kom frem til gaskamre, men også at offentligheden nok ikke ville æde at familiemedlemmer og kollegaer blev gasset. I mange lande - også Danmark - fjernede man folks evne til at avle, hvis de var for "dumme" ud fra kriterier, vi ikke ville købe idag.

Lektionen er at sidder man på pressen, kan alt lade sig gøre. 5 års planer i Sovjet og Kina slog mange ihjel. De led sultedøden hvis de ikke ligefrem blev skudt, hvis de ikke synes at kollektiver var en god ide. Udrensninger som krystalnatten i Tyskland og senere kulturrevolutionen i Kina tjente formålet at få alle til at være bange for alle. 100 procent loyalitet eller aflivning. Det er til at forstå.

Nazisterne gjorde intet som ikke er blevet forsøgt gennemført i historien før eller siden. Måske var det skaleringen og effektiviteten som fik dem til fremstå som noget ekstraordinært? Uanset hvad, så er deres tid forbi. Vi kan tale om at vi ikke ønsker så mange til at bo her som ikke deler vores synspunkt om at vi skal kunne leve i fred og gå på arbejde hver dag for derefter at gå hjem og praktisere vores privatliv som vi lyster uanset hvem vi tror på.

Det er dog et langt skridt fra at samle dem op som vi ikke ønsker skal være her og så skaffe dem af vejen. Det skal vi aldrig tilbage til!

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Tysk "Berufverbot" breder sig. Er det bekymrende?

Ulovligt byggeri